lauantai 29. joulukuuta 2012

Uudenvuoden taikoja

Mikä olisikaan mukavampi tapa viettää uuden vuoden aattoa, kuin taikoja tehden? Erilaisia uuden vuoden taikoja on tehty vaikka kuinka pitkään, ja niiden avulla ennusteltu millainen tulevasta vuodesta on tulossa. Tässä muutamia tunnetuimpia uuden vuoden taikoja, ehkä sinäkin kokeilet jotakin?

Kupin alta ennustaminen

Tähän taikaan tarvitset noin 10 - 15 pikkuesinettä, kuten vaikkapa kolikon, nastan, punaisen langan, mustan langan, sormus, avain, tutti, leivänpala jne. Päättäkää yhdessä tai antakaa ennustajaeukon päättää, mitä mikin tavara symboloi. Esimerkiksi kolikko voisi symboloida rahaa, nasta huonoa onnea, punainen lanka rakkautta, musta lanka kuolemaa, sormus kihloja, tutti perheen lisäystä, leivänpala ruuan jatkuvuutta tai mitä itse haluattekaan. Lisäksi tarvitsette kuppeja yhtä monta kuin on tavaroitakin. Jokainen tavara laitetaan kupin alle ja kupit sekoitetaan. Omaa uuden vuoden ennustusta hakeva valitsee yhden kupeista, ja se mitä kupin alta paljastuu, kuvaa hänen tulevaa vuottansa.

Tinan valaminen

Tinan valamiseen tarvitset tinaa, tinakauhat, hellan tai muun kuumuuden lähteen (esim. takka) ja sankollisen vettä.Tina asetetaan kauhalle ja sitä kuumennetaan liedellä. Ensimmäinen tina sulaa kauan, mutta kyllä se siitä sulaa... Kun se on kokonaan nestemäinen, kippaa tina varovasti vesiämpäriin. Nyt sinulla on valmis ennustuskappale! Tinaa tulkitaan sytyttämällä kynttilä ja luomalla sen avulla varjoja seinälle. Tinaa kääntelemällä voi löytää mitä erikoisempia asioita...

Perimätiedon mukaisesti tulkinnat eivät ole kovin rönsyileviä, yleisesti tunnettuja selityksiä ovat: 

Rosoinen/sammalmainen pinta tarkoittaa rahaa
Sileä valu rauhan aikaa
Mustat täplät tarkoittavat surua
Ulokkeet valussa tarkoittavat vieraita
Haarakas tina vieraita
Tasainen möhkäle tietää sairautta
Laivan kuva matkaa tai onnellista vuotta (joskus myös kuolemaa)
Hevonen ja rattaat tietävät matkaa
Naisenpää riitaa naapurien kanssa
Jokin eläimen kuva tarkoittaa raakaluontoista ystävää
Lintu tai sydän onnea
Kukka ihailijoita, häitä, kihlajaisia
Sormus tai kruunu on häät
Ehyt rengas avioliittoa, rikkinäinen taas eroa
Avain yhteiskunnallisen arvon nousua
Kruunu lupaa myös valtaa
Tähtimäinen kuvio menestystä
Jos kuvassa on säkkejä hyvä viljavuosi (vrt. nykyisin hyvä toimeentulo)
Arkku kuolemaa (se yritetään kuitenkin tulkita muuksi)
Ruumisarkku, risti tai seppele tuo kuolemansanoman
Risti kuolemaa
Valun katkeaminen on huono enne (tietää epäonnea), jolloin on paras valaa tina uudelleen.

Tulevan puolison etsiminen

Rakkautta on aina etsitty ja haettu taikojen avulla, ja sellaisia löytyy myös uudelle vuodelle. Tulevaa puolisoa etsitiin uudenvuoden yönä Onnenpeilistä. Tähän tarvitaan kaksi peiliä ja kaksi kynttilää, ja mikäli taikaan haluaa lisää vaikuttavuutta, myös musta tai valkoinen silkkiliina, virsikirja ja sormus. Huivi levitettiin pöydälle, ja peilit vastakkain ja niiden väliin kaksi kynttilää peilin reunojen kohdalle. Liinan päälle myös virsikirja ja sormus. Huoneeseen johtavaa ovea ei pantu lukkoon tai uunepeltejä suljettu. Keskiyöllä oli tämän taian hetki... Silloin puolisoaan etsiskelevä hiipi huoneeseen, sytytti kynttilät ja tuijotti peilin kynttiläkujaa niin kauan, kunnes tuleva puoliso ilmestyi kynttiläkujan päähän.

Tulevaa puolisoa haeskeltiin myös muillakin taioilla. Yksi keino oli syödä uudenvuoden aattona 9 suolaista muikkua tai suolasilliä pyrsto edellä, ja se kuka unessa tuli tuomaan vettä janoon olisi tuleva puoliso.

Yksi keino oli myös lakaista kolmesti kylvetyllä vastalla makuuhuoneen lattia ovesta kohti takaseinää alasti ennen nukkumaanmenoa. Jälleen puoliso näyttäytyisi unessa.

Tulevan puolisonsa voi saada näyttäytymään unessa myös piilottamalla tyynynsä alle peilin, toista sukupuolta edustavan vaatekappaleita, kengän, apilan, korttipakan tai jokin muuta. Mikäli joku tuli unessa noutamaan tavaransa, oli se tuleva puoliso.

Mikäli tulevasta puolisosta oli jo jonkinlaista vihiä, pystyi sitä ennustamaan seitsemän henkilön nimet paperilapuille ja yksi tyhjä lappu sekaan. Laput laitettiin tyynyn alle, ja aamulla sieltä nostettiin umpimähkään yksi. Mikäli lappu oli tyhjä, tiesi se vanhaksi piiaksi jäämistä.

Erikoisia ennustuksia

Jotkin vanhoista ennustuksia ovat hieman erikoisempia, ja tässä muutama niistä:

Mikäli halusi uniensa käyvän toteen, tuli uudenvuoden yönä nukkua halko päänsä alla.

Sikoja pidettiin entisaikoihin viisaina eläiminä, ja uuden vuoden aattona niiltä käytiin kysymässä tärkeitä asioita. Mikäli sika röhkäisi, tarkoitti se myöntävää vastausta. Hiljaisuus merkitsi kieltävää vastausta.

Kuolemaa ennustettiin suolarakeella. Jokaiselle annettiin suolarae, joka tuli yöksi laittaa ikkunalaudalle. Mikäli se oli aamulla sulanut pois, ei henkilö tulisi enää seuraavaa vuotta näkemään.

Etelä-Euroopassa naiset pukeutuivat punaisiin alusvaatteisiin uudenvuoden yönä, sillä tämä tiesi vipinää makuuhuoneen puolella. Joskus alusvaatteet vielä poltettiin keskiyöllä taian tehoa lisäämään.

Aikaisemmin uskottiin myös, että omalla käytöksellään pystyi vaikuttamaan tulevaan vuoteen. Mikäli nukkui pitkään uudenvuodenpäivänä, menisi koko vuosi aamutorkkuna ja herääminen olisi vaikeaa. Iloinen uudenvuodenpäivänä oli iloinen koko loppuvuoden, ja surullinen sai kantaa murhetta yhtä kauan. Mikäli itsensä kaunisti, oli kaunis myös koko loppuvuoden. Uudenvuoden yönä ei kannattanut nukkua, sillä muuten olisi koko vuoden uninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti