maanantai 31. joulukuuta 2012

Aamiainen: muroja, manteleita ja kuivattuja karpaloita


Joulun mässäilyjen jälkeen tekee itse kullakin mieli vaihtaa johonkin vähän kevyempään. Itselläkin on tavotteita tulevalle vuodelle, ja yksi niistä on painon tiputtaminen takaisin normaaliin. Se tietää pieniä muutoksia elämässä syömisen ja liikkumisen suhteen, ja täten myös leipominen pitää jättää vähän vähemmälle. Blogissa tuleekin enemmän esille ruokia ja välipaloja ja terveellisempiä herkkuja kahvipullien sijaan. Tammikuussa täällä vietetäänkin "sokeritonta tammikuuta", koska tipattomassa ei ole mitään haastetta minulle. Sen sijaan sokeria on viimeaikoina tullut lapettua aivan liikaa. En tiedä onko täysin sokeriton ruokavalio oikeasti edes mahdollinen, en minä hedelmista tms. aio luopua, vaan kyse on pikemminkin herkkulakosta joka sokeripommien lisäksi kieltää myös kaikki rasvapommit. Leivon kyllä mielelläni vaikka vieraille, mutta omaksi iloksi leipominen tms. pitää nyt kyllä jättää vähän vähemmälle.

Uusi vuosi alkaa täyttävällä aamupalalla, ja jokaiseen päivään kuuluu myös päivällinen, illallinen ja kaksi välipalaa. Otin varaslähdön terveellisiin elämäntapoihin ja söin aamulla tällaisen herkullisen murolautasen, johon ohjeen löysin Laihduttajan ruokaoppaasta (eilinen kirpparilöytö). Tänään saatan vielä uuden vuoden kunniaksi vähäsen herkutella, mutta huomisesta alkaakin toisenlaiset ruokailutavat.

Aamiainen:
1 annos

30 g kuitupitoisia aamiaishiutaleita
45 g (noin 1 dl) kuivattuja karpaloita
25 g (noin ½ dl) manteleita
2 ½ dl rasvatonta maitoa

Karpaloiden sijaan voit käyttää myös rusinoita, ja mantelit voi joukkoon laittaa kokonaisina, rouheena tai jauheena.

"Kunnon aamiainen on aivan oikeasti päivän tärkein ateria. Hyvin nukutun yön jälkeen ihminen tarvitsee taas energiaa. Laihduttajalle aamiainen ja sen koostumus ovat erittäin tärkeitä. Useimmissa tutkimuksissa on havaittu, että runsaasti hiilihydraatteja ja niukasti rasvaa sisältävä aamiainen ehkäisee ylimääräisten kalorien nauttimisen päivän mittaan. Napostelun himo ei iske yhtä herkästi aamupäivällä kunnon aamiaisen jälkeen kuin nälköisenä. Jos ruoka ei maita aamuisin, vähennä edellisen päivän iltasyömistä."

- Laihduttajan ruokaopas

1 kommentti: