maanantai 30. tammikuuta 2012

Sämpylöitä


Tiettävästi kamerani ei halua kuvata kovin selkeitä kuvia, vaan kaikki ovat enemmän tai vähemmän sumeita, mutta jos kuvia ei ala suurentelemaan niin kaipa niistä jonkun tolkun saa.

Elikkä jokunen päivä sitten päätin leipasta ihan perinteisiä sämpylöitä! Vähän suolasta kaiken tämän makean keskelle välillä.

Ohje:
2 ½ dl vettä tai maitoa
25g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
n. 6 dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi.
2. Murenna ja lietä hiiva nesteeseen. Lisää puolet jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen.
3. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta toisella kädellä.
4. Lisää lopuksi öljy ja alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
6. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 12 osaan.
7. Leivo sämpylöiksi ja aseta pellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
8. Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota. Sämpylät ovat paistovalmiita kun ne tuntuvat pehmeiltä ja niihin jää kuoppa sormella painettaessa. Jos haluat rapeakuorisia sämpylöitä, älä peitä niitä kohottaessa tai uunista oton jälkeen.
9. Paista 10min uunin keskitasossa.

Itse tykkään koristella sämpylöitä kauraleseillä. Kun sämpylät voitelee vedellä ennen paistamista, leseet tarttuvat paremmin kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti