maanantai 12. tammikuuta 2015

AppelsiiniRunsaasta C- vitamiinipitoisuudestaan tunnettu appelsiini on parhaimmillaan nyt alkutalvesta. Näitä saakin kaupasta ihan hullun halvalla, itse hain 5 kilon säkin jolla hintaa oli vaivaiset 2 euroa! Ei ole siis mitään syytä olla nauttimatta appelsiineista nyt! C- vitamiinin lisäksi appelsiini sisältää runsaasti kuitua, kaliumia, kalsiumia ja flavonoideja.

Appelsiinin C- vitamiinipitoisuus on parhaimmillaan, kun sen nauttii sellaisenaan tuoreeltaan. Appelsiinista voit myös puristaa mehua, tai käyttää sitä monenlaisiin jälkiruokiin rahkoista leivonnaisiin. Itse koen appelsiinin syömisen normaaliin tapaan hieman ikävänä mehun valuessa pitkin käsivarsia, joten tykkään kuoria ja paloitella sen ja tämän jälkeen nakata tehosekoittimeen. Näin ei mene hukkaan yhtä paljon hyvää hedelmälihaa mitä mehunpuristuksessa, ja hedelmälihan muussaantuessa voit käydä pesemässä kätesi ja nauttia raikkaan juoman lasista ilman sotkua.

Appelsiini säilyy parhaiten viileässä, noin +4 - +6 asteessa. Huoneenlämmössä säilytettynä appelsiini säilyy hyvänä noin viikon verran, kun taas jääkaapissa säilytysaika pitenee noin kahteen viikkoon. Appelsiini on myös hyvä pitää erillään muista hedelmistä tai säilyttää se muiden sitrushedelmien kanssa samassa astiassa, sillä se on herkkä etyleeneille, jotka ovat kasvin hengityksessä luonnollisesti muodostuvia värittömiä kaasuja. Runsaasti etyleeniä tuottavia hedelmiä ovat mm. omena, banaani, mango, luumu, tomaatti, persikka ja päärynä.

Appelsiinin voi hyödyntää kaikilta osin, sillä myös sen kuori on syötävää. Paljaaltaan se ei kuitenkaan ole kovin maukas, vaan kuorta käytetään yleensä raasteena maustamaan liharuokia tai vaikka leivonnaisia. Hyvä appelsiini on kokoonsa nähden raskas eikä kuoressa ole ryppyjä. Se tuntuu myös joustavalta mutta ei pehmeältä. Appelsiini on parhaimmillaan erittäin mehukas ja raikas hedelmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti