perjantai 24. elokuuta 2012

Mehustuspäivä




Mä innostuin hirveesti tosta mehun tekemisestä, mitä muutama päivä sitten kokeilin ihan ensimmäistä kertaa! Keittelin tänään taas reilun litran verran mehua punaherukoista, ja varmasti enemmänkin olisi tullut tehtyä jos olis vaan noita tyhjiä pulloja o__O Mutta tietääpähän nyt, että ei tosiaan kannata heittää pois mitään lasipulloja, vaan pestä ja pistää jemmaan, sillä kyllä mä sanon että mehun teosta alkaa tulla mulla joka vuotista touhua tämän jälkeen. Eikä tarvi leipoa sataa piirakkaa, kun marjat voi käyttää myös näin :D Jos vielä tälle vuodelle vattuja saisin, niin sitten kokeilen myös hillon tekemistä. Tai jos ei, niin syksymmällä vois tehdä omenahilloa.

Mä käytin samaa Vaniljaisen punaherukkamehun ohjetta kun edelliselläkin kerralla, mutta sillä erolla että tällä kertaa marjat oli roskattomia ja oksattomia, niin että pääsin testaamaan sakkapiirasta! Ohje on Kodin kuvalehdestä, jonka sly- parini lähetti minulle elokuun paketissa, ja kortissa hän vinkkasikin että lehdessä on hyviä mehu- ja piirakkaohjeita. Noita mehuja täytyy kyllä myös kokeilla joskus, vaikka voi olla että menee ensi vuoden puolelle.. Mutta onpahan taas jotakin mitä odottaa! Ja mehuista vielä sen verran, että opin tässä joku päivä sitten että mehu säilyy paremmin, kun pullon täyttää ihan ääriään myöten. Aika hämäävää tälleen aloittelijoille, kun kaikissa lehtien kuvissa pulloihin on jätetty pikkusen ilmaa. o__O

Mutta pidemmittä puheitta, Sakkapiiras valmistuu kätevästi tämän näköisellä ohjeella:

Sakkapiiras 

Taikina:
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl mehustimesta tullutta puolukka- tai karpalomassaa
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 pss valmista vaniljamousseainesta
½ - 1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Valmista pohjataikina. Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva ja lisää sekaan muna. Lisää keskenään sekoitetut leivinjauhe ja jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Soseuta marjasakka sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta makusi mukaan sokerilla. Lisää sakka piirakkapohjan päälle. Yhdistä keskenään kermaviili, muna, vaniljamousseaines ja sokerit. Levitä  seos taikinapohjalle ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin puoli tuntia tai kunnes pohja on kauniin värinen.


Ohjeessa mainitaan puolukka- tai karpalomassa, mutta varmasti ihan mitä vaan, mistä mehua on tehty. voi hyödyntää tässä piirakassa, niinkuin minä käytin nyt punaherukkaa. Lisäksi omassa piirakassani on sellainen muutos, että vaniljamousseainesten tilalle laitoin valkosuklaamousseaineksia, koska en vaan kaupasta löytänyt vaniljan makuista mousseainesta. o__O Mutta erittäin hyvin myös valkosuklaa sopi tähän piirakkaan, nami! Ja kuten lehdessäkin mainitaan, sakkapiirakka on mehustuspäivän herkullinen palkinto. ;)




10 kommenttia:

  1. Namnam! Munkin tekisi niin mieli keittää paljon mehuja, mutta ei mulla oo paikkaa missä sen kaiken mehun säilyttäisin :/ Plus että siihen tarvii sokeria, niin ei oo oikeen karppaajan juttu. Buu :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mehut syö kyllä aika paljon sokeria, varsinkin jos ei ole säilöntäaineita käytettävissä o__O Sun täytyy puristella jotakin tuoremehuja :)

      Poista
  2. Eipäs mene mitään hukkaan mehun teossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! ^___^ Se on parasta, kun luonnon antimista voi ottaa kaiken mahdollisen käyttöön eikä tarvi haaskata :)

      Poista
  3. Mä olen aikoinaan jemmannut Piltti-purkkeja ja laitan mehut niihin. Aika käteviä pakastaa ja sit kun teen mehua kannuun, niin tuollainen pikku purkki on just passeli määrä kannuun laimennettavaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitti vinkistä! Mullakin lojuu pilttipurkkeja nurkat täynnä, vaikkei huushollissa oo ees mukuloita :'DD Mutta on tullut askartelussa käytettyä niitä sen verran, että on tullut tavaksi jemmata ne talteen. Pilttipurkkeihin pakastamista täytyy kyllä täälläkin kokeilla :)

      Poista
  4. Aivan mahtava ajatus toi sakkapiirakka! Sillon kun mä tein mehua, mietin hirveesti että voiko sitä sakkaa käyttää johonkin, enkä oikeen keksinyt mitään. Jatkossa sitten tiedän. Täytyy ehdottomasti hyödyntää ne piirakkaan :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sielä piirakassa sakka menee oikein hyvin, parempi se niin kuin heittää vaan pois ^__^

      Poista
  5. Vau, hyvä idea käyttää mehun sakat piirakkaan! Miten tämäkin on niin "tottakai" juttu mutta eipäs vaan ole koskaan itselle mieleen tullut :))

    VastaaPoista
  6. Tosi hyvä idea! Sopisi oikein loistavasti siihen "Hävikistä herkuksi"-kampanjaan (tai itse kamppis taitaa olla ohi mutta kyllä noita edelleen fb:ssä päivittävät) :)

    VastaaPoista