perjantai 7. joulukuuta 2012

Tryffelit


Itse tehdyt makeiset tuovat monelle joulun kotiin. Oletko sinä kokeillut makeisten tekemistä? Jos et, niin tartu ihmeessä toimeen! Joulun odotus sujuu mukavasti pienen puuhastelun parissa ja mielikin virittyy joulumielelle. Nämä tryffelit sopivat aikuisempaan makuun ja kelpaavat tarjottavaksi niin joulupöydässä kuin pikkujouluissakin. Näitä ei tarvitse ahmia vatsan täydeltä, sillä tumman suklaan täyteläinen maku täyttää makuelämyksen pienelläkin suupalalla.

Tryffeleitä varten tarvitset:

300 g rouhittua tummaa suklaata
1 ½ dl kuohukermaa
¾ dl appelsiinilikööriä tai -mehua
1 appelsiinin hienosti raastettu kuori (vain ohut, oranssi osa)
kaakaojauhetta tryffeleiden kierittelyyn

Lisäksi tarvitset:
kertakäyttökäsineet

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Anna sen jäähtyä hieman ja sekoita sula suklaa siihen. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Raasta appelsiininkuori ja lisää se mehun/liköörin kanssa suklaaseokseen. Peitä kulho voipaperilla ja anna seistä kylmässä kunnes massa on jähmettynyt niin, että sitä voi muotoilla.

Tässä vaiheessa kehotan varaamaan useamman parin kertakäyttöisiä kumihanskoja lähelle, sillä ainakin itselläni palloja muotoillessa kädet olivat niin lämpimät, että massa alkoi sulaa aika äkkiä. Toinen vaihtoehto on huuhdella käsiä kylmällä vedellä ennen hommaan ryhtymistä.

Kaada kaakaojauhetta lautaselle ja vedä kumihanskat käteen. Ota massasta sopivan kokoinen palanen ja pyörittele se palloksi käsissäsi. Älä jää kuitenkaan pyörittelemään turhan pitkäksi aikaa, ettei pallukka ala sulamaan. Pyörittele vielä kaakaojauheessa ja aseta valmiit tryffelit omaan kulhoonsa.

Itse tehdyt tryffelit ovat myös mukava lahja jouluksi tai vieminen pikkujouluihin. Pakkaa tryffelit kauniiseen rasiaan tai koristele itse mieleisesi, ja sinulla on herkullinen tuliainen annettavaksi.

3 kommenttia:

  1. Kiitti ihanista suklaavinkeistä, ehkä sittenkin jaksan vielä itsetehtyjä namusia väsäillä, tikkareita ja näitä :) Kiitos inspiksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla että olen saanut innostuksen tarttumaan, jee ^___^ Nää tryffelit on kyllä aika herkkuja, pakko sanoa... Tarjosin pikkujouluissa ja kyllä kehuttiin kovasti :)

      Poista
  2. Itse tehdyt tryffelit on kyllä ihania! Meillä mies toivoo joka joulu niitä tehtävän ja tulee niitä tehtyä myös lahjaksi :)

    VastaaPoista