lauantai 27. lokakuuta 2012

Raparperipiirakka


Koska en kesällä päässyt tekemään raparperipiirakkaa, päätin tehdä sitä tänään! Poissa ollessani oli meidän pakkaseen viimeinkin ilmestynyt loput syksyllä kerätyt marjat, mitä ei anopin kanssa lapin reissulta saatu itse kannettua kotiin asti. Sieltä tuli siis nämä raparperit ja vähän muutakin täytettä pakkaseen. :)

Mulla tuli myös juuri siinä ennen lomalle lähtöä tilattua vähän erilaisia pähkinöitä ja mantelijauhoa, ja päätin kokeilla mantelijauhon käyttämistä piirakkapohjan teossa. Joka paikassa kun nykyään toitotetaan siitä, miten vehnä on pahasta ja tosi geenimanipuloitua tänäpäivänä, niin vähän on tarttunut sellaset ajatukset omaankin alitajuntaan... Käytin pohjassa desin vehnäjauhoja, desin mantelijauhoa ja desin kaurahiutaleita, ja tuli muuten ihan mielettömän hyvää! Voisin syödä piirakasta reunan ilomielin pois ja täytettä sitten napostella pikkuhiljaa :D Mutta on se mantelijauho kuitenkin sen verran hintavaa tavaraa, ettei ainakaan opiskelija pysty täysin vehnäjauhosta luopumaan.

Mutta tässäpä ohje raparperipiirakalle:

100 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja (voit myös yhtä hyvin jättää mantelijauhon pois ja käyttää 2 dl vehnäjauhoja)
1 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl kermaviiliä
1 muna
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
raparperia
perunajauhoja, jos käytät jäisiä raparpereja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa. Lisää jauhot, mantelijauho, kauraleseet ja leivinjauhe ja sekoita taikinaksi,
Levitä taikina piirakkavuokaan jauhoitetuin käsin.
Valmista täyte sekoittamalla kermaviiliin kananmuna ja sokerit. Ripottele raparperit piirakkapohjan päälle. Jos käytät jäisiä raparpereja, on ne hyvä pyöritellä ensin perunajauhossa. Kaada täyte raparperien päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa 30 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti