tiistai 18. joulukuuta 2012

Kinkunpaisto-ohjeet


Mitä olisikaan joulu ilman kinkkua? Ainakin itselleni joulukinkku on niitä asioita joulussa, jotka saavat joulun tuntumaan joululta. Koska kinkkua kuitenkin syödään vain kerran vuodessa, saa se tuntumaan kaiken jollakin tapaa aivan erityiseltä ja arvokkaalta. Jotta tämän herkun kanssa onnistuttaisiin mahdollisimman hyvin, olen koonnut yhteen muutamia tärkeitä asioita jotka on hyvä pitää mielessä.

Joulukinkku tulee ottaa sulamaan hyvissä ajoin, sillä se vie paljon aikaa. Kinkun koko luonnollisesti vaikuttaa siihen, kuinka kauan sillä kestää sulaa. Pieni, 2-3 kg kinkku sulaa jääkaapissa 2 vrk, keskikokoinen 3-6 kg kinkku 3 vrk ja iso 8-12 kg kinkku saattaa sulaa jopa 5 -6 vrk. Sulatettu kinkku tulee nostaa huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Jos kinkku tulee suoraan pakkasesta, kannattaa se ottaa sulamaan huoneenlämpöön noin 10–15 tuntia ennen uuniin laittamista.

Myös paistomittarin toimivuus on hyvä tarkistaa hyvissä ajoin. Pistä mittarinpää kuumaan veteen varmistaaksesi että se toimii. Kun laitat kinkkua uuniin, tulisi sen sisälämpötilan olla +4 - +10 astetta. Näin kinkusta tulee mehevämpi.

Kinkun paistaminen

Ennen paistamista poista kinkku pakkauksestaan ja huuhtele se kuumalla vedellä. Pyyhi pinta kostealla paperilla jonka jälkeen kuivaa vielä hyvin talouspaperilla. Aseta kinkku uuniritilälle niin, että nahka- eli kamarapuoli on ylöspäin. Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta niin ettei mittari kuitenkaan koske luuta. Asettele mittari siten, että voit nähdä kinkun lämpötilan avaamatta uunin luukkua.

Laita korkeareunaiseen uunipeltiin vettä ja aseta se uuniin alimmalle tasolle. Laita uuniritilä, jonka päällä kinkku on, pellin yläpuolelle niin että kinkun rasva tipahtelee veteen eikä syty palamaan. Tarkkaile veden määrää pellillä ja tarvittaessa lisää sitä paiston aikana.

Paista kinkkua 125 asteisessa uunissa. Paistoaika on riippuvainen kinkun koosta. Aikaa kannattaa varata reilu tunti jokaista kiloa kohden. Paistoaika on kuitenkin ohjeellinen, sillä kinkku on kypsä kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Mureamman ja pehmeämmän kinkun saa jatkamalla paistamista noin +80 asteeseen tai jopa hieman sen yli. Uunista poistamisen jälkeen kinkun sisälämpötila nousee vielä muutamalla asteella.

Kinkun kypsyyttä voi tarkistaa myös poistamalla lämpömittarin. Jos mittarin tekemästä reiästä valuu kirkasta nestettä, on kinkku kypsä. Mikäli neste on punertavaa, tulee paistamista vielä jatkaa. Peitä kinkku alumiinifoliolla ja pyyheliinalla uunista ottamisen jälkeen ja anna sen vetäytyä ainakin puolesta tunnista tuntiin. Paistoliemen voit halutessasi säästää kastikepohjaksi. Ennen kuorruttamista poista kylmästä kinkusta mahdollinen verkko ja kamara terävää veistä apunasi käyttäen.

Kuorruttaminen

Koska kinkku ei ruskistu kypsennettäeesä, on sille ollut tapana tehdä rapea kuorrutus ja ruskistaa se vielä kinkun paistamisen jälkeen. Perinteinen tapa kuorruttaa kinkku on sivellä pinta voimakkaan makuisella sinapilla ja ripotella päälle korppujauhoja siivilän läpi. Halutessasi voit työntää kinkkuun myös kokonaisia neilikoita koristeeksi. Kuorruta 250 asteisessa uunissa, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Tässä myös muutamia vaihtoehtoja kinkun kuorrutteeksi:

Piparikuorrutus

1 keltuainen
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl Turun sinappia (vahva)
1 dl (n. 50 g) Pirkka piparkakkuja murskattuna

Koristelu

pieniä luumutomaatteja
kumkvatteja
tuoretta rosmariinia

Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele vati grillivartaaseen pujotetuilla luumutomaateilla, kumkvateilla ja rosmariinilla.

Mausteinen sinappikuorrutus

1 keltuainen
3 rkl Pirkka sinappia
3 rkl fariinisokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa

Pinnalle
n. 2 dl Pirkka maissihiutaleita

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Sivele kinkun pinta sinappikuorrutuksella ja ripottele pinnalle maissihiutaleita. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

Pähkinäkuorrutus

1 dl sinappia
1 keltuainen
1 rkl perunajauhoja
1 ps (175 g) Pirkka pähkinäsekoitusta

Sekoita sinappi, keltuainen ja perunajauhot. Rouhi pähkinäsekoitus. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja painele pintaan pähkinärouhe. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti