keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Suolaista, makeaa ja makua porkkanasta


Inspiraationa porkkana! Oikeastaan siitä syystä, että meillä on jääkaapissa lojunu porkkanapussi niin kauan etten ole edes varma että milloin se on sinne ilmestynyt. Mä halusin joskus tehdä porkkanateeleipiä, mutta syystä tai toisesta se on jäänyt vähän taka-alalle. Tänään tulin siihen tulokseen, että jos en jotenkin hyödynnä porkkanapussia niin sen joutuu seuraavaksi heittää menemään. Siispä, vapaapäivän kunniaksi olen viettänyt lähes koko päivän keittiössä.

Teeleivät ei inspannu vieläkään, ehkä teen niitä joskus myöhemmin syksyllä, mutta sen sijaan päätin tehdä sämpylöitä. Niitäkään ei oo tullut tehtyä aikoihin! Ja itse tehty leipä on aina tuoreeltaan aivan taivaallista.... nam. Tosin koska tänään on tullut tehtyä niin paljon, niin osa täytyi kyllä laittaa pakkaseen, ei meillä kahdestaan mieheni kanssa ihan niin paljoa leipää kuitenkaan tule syötyä.


Porkkanasämpylät maistuvat erinomaisesti tuoreiden vihannesten kera! Ja sämpylät valmistuvat näppärästi tämän näköisellä ohjeella:

Porkkanasämpylät

5 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
3-4 dl hienoa porkkanaraastetta
50 g hiivaa
2 tl suolaa
n. 15 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho)
100 g voita tai margariinia

Sekoita porkkanaraaste maitoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva ja suola. Lisää hiivaleipäjauhoja ja alusta taikina hyvin, lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saat löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min sämpylöiden koosta riippuen.






Porkkana muuttuu äkkiä makeaksi leivokseksi. Koska raastetta oli vielä paljon jäljellä, päätin tehdä porkkanapiirakan joka on yksi mieheni lemppariherkuista. Porkkanapiirakan ohje on esiintynyt jo aikaisemmin blogissani, ja se löytyy täältä: Porkkanapiirakka 




Vielä oli porkkanaa jäljelle, joten viimeiset porkkanat hyödynsin paloittelemalla ne ruuan sekaan. Porkkana antaa mukavasti makua paistuessaan lihan ja muiden kasvisten kanssa liemessä. Tein meille ruuaksi siis perunamuusia ja jonkinsortin paistia. Mä jaksan harvemmin panostaa oikeeseen ruokaan, leipominen on enemmän mun juttu, mutta kyllä tämä ihan mukavasti onnistui ja mieskin oli tyytyväinen. Lihana meillä oli iso möykky possua, en vain kuollakseni muista että mikä sen varsinainen nimi oli. No, possu kun possu!


Teen perunamuusin aina mututuntumalta, mutta tässäpä jonkinlainen ohje sen tekemiseen:

Perunamuusi

Sopivasti perunoita
voita
maitoa
suolaa

Kuori perunat ja lohko ne pieniksi palasiksi. Keitä pehmeiksi. Kaada vesi pois. Nakkaa perunoiden päälle nokare voita ja tilkka maitoa. Muussaa pehmeät perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää maitoa pikkuhiljaa, kunnes olet saavuttanut sopivan koostumuksen. Mausta suolalla.


Tähän liharuokaan en käyttänyt varsinaisesti mitään ohjetta, vaan nakkelin joukkoon kaikenlaiska mitä keksin. Pata sisältää seuraavanlaisia aineksia:

Iso möntti lihaa pilkottuina pieniksi pihveiksi/palasiksi
4 porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl hunajaa
vettä
lihaliemikuutio
mustapippuria
grillausmaustetta
yrttisekoitusta

Piko vihannekset ja nakkele vuoan pohjalle. Paloittele liha ja laita vuokaan. Kaada vettä niin paljon että lihat peittyvät. Mausta hunajalla, lihaliemikuutiolla ja mausteilla. Paista uunissa 225 asteessa ensin puolisen tuntia, ja alenna lämpöä noin 100 asteeseen. Jatka paistamista kunnes liha tuntuu murealta. 

Eli tein tämän vähän samaan tapaan mitä karjalanpaistikin tehdään. Ja hyvää tuli! Nyt voin loppupäiväksi heittäytyä sohvalle ja katsoa jotakin hyvää elokuvaa, johan tässä onkin tullut touhuttua taas!

4 kommenttia:

  1. Eiiii, miten saat noin nättejä sämpylöitä? Mulla on aina sämpylät ollu ihan kummallisen näköisiä, pieniä ja kiinteitä... Outoa että kyllä sitä pullat osaa pyöräyttää, mutta ei sämpylöitä -.-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, mulla meinaa olla kyllä ihan päinvastoin. Sämpylät paisuu aina ihan suunnattoman kokoisiksi, niin että hyvä että jaksaa edes syödä :D En tiedä onko se kiinni sitten siitä taikinan vaivaamisesta vai jauhojen määrästä vai mistä. Mulla on kyllä aina tapana vaivata hiivataikinaa vähän vielä varman päälle ;)

      Poista
  2. Porkkanasämpylät on kyllä nam! Myöskin porkkanakakku on oiva tapa piilottaa terveellistä paheelliseen hyvään ;D

    VastaaPoista