tiistai 25. syyskuuta 2012

Apple pie - omenapiirakka


Päätin tänään kokeilla salaiselta leivontaystävältäni saamaa omenapiirakan ohjetta. Kyseessä on amerikkalaistyylinen apple pie - omenapiirakka, johon tulee siis tuollainen "kansi". Mä en oo hirveesti tommosia kannellisia piirakoita tai muita leivoksia tehnytkään, oli mukava kokeilla. Ja huomaa varmaan kanssa tuosta ulkonäöstä, ei tullut kovin imartelevan näköistä... Mutta onneksi maku oli parempi! Paketista löytyi myös mukavasti aineksi mitä piirakassa tarvittiin. Käytin parini lähettämää piirakkavuokaa sekä täytteeseen tulevia mausteita, fariinisokeria ja kanelia. Meinasin unohtaa tehdä kanteen somat aukot, joten piti porailla veitsen kanssa sen jälkeen kun taikina jo oli siinä piirakan päällä. Mutta onneksi ulkonäölliset seikat eivät tosiaan vaikuta piirakan makuun.... ;)

Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
n. 1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

Voiteluun:
1 muna

Tarjoiluun:
Vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon margariini. Nypi margariini ja jauhot sekaisin ja lisää vesi joukkoon nopeasti sekoittaen. Laita taikina jääkaappiin vähintaan tunniksi kelmuun käärittynä.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariini- ja vaniljasokeri, kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu.

Voitele piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta jauhoitetun leivinpaperin päällä hieman vuoan pohjaa isommaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja tasoittele reunat. Kaada omenaseos vuokaan.

Kauli loput taikinasta leivinpaperin päällä vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Leikkaa levyyn aukkoja veitsellä. Voit myös kuvioida taikinankannen muoteilla. Kippaa taikinalevy paperin avulla vuoan päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan ja asettele kuviot siististi. Pyyhi pullasudilla mahdolliset jauhot taikinan päältä. Voitele taikinakansi munalla.

Paista 200 asteisen uunin alatasolla 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla tai leivinpaperilla, kun se on saanut hienosti väriä.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta :)

    VastaaPoista
  2. On kyllä herkun näköistä tuo ei voi muuta sanoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että näyttääkin herkulliselta, itseä vähän epäilytti kun päällys ei onnistunut niiin hyvin mitä olisi voinut :D

      Poista
  3. Tämä on sillä mun "must do"-listalla!

    VastaaPoista
  4. Nam! Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan leiponut tällaista american paita. Syyt en osaa sanoa :D Mnesti kyllä meinannut mutta sitten ei koskaan muista, kun päättää leipoa.

    VastaaPoista